Hoge adem – Strakker gezicht – Spanning in lichaam

Piekeren – Situaties steeds herhalen – Verhalen maken

Opgejaagd gevoel – Onder druk staan

Presentieverlies – Verkramping

Stress, spanning en emoties zijn heel voelbaar in ons lichaam en in onze geest. Al deze aspecten hebben een directe verkrampende invloed op ons gevoel van rust, welbevinden, ontspanning en helderheid, op onze hele staat van zijn.

Op zich is dit heel normaal. We zijn gevoelige wezens en raakbaar. Schrik, spanning en emoties horen bij ons leven. Echter als we deze spanningen niet op één of andere manier afvoeren, hopen ze op en zijn ze verstorend voor je welbevinden.

Bliksemafleider

Als je naar huizen of hogere gebouwen kijkt, dan zie je dat deze een bliksemafleider hebben. Deze zorgt ervoor dat als de bliksem inslaat, de spanning van de inslag afgevoerd wordt de aarde in. Zo blijft de schade van de inslag beperkt. Hetzelfde geldt voor mensen. Als wij voldoende geaard zijn dan is de impact van schrik, kramp, moeilijke situaties en emoties een stuk minder dan wanneer dat niet het geval is.

De meesten van ons zijn niet zo goed ‘geaard’ omdat we een soort van basisopgetrokkenheid en basisspanning ervaren. We zitten veel in ons hoofd of zitten vast in ons voelen; we leven als het ware in het bovendeel van ons lichaam. Het contact met de grond onder ons is er meestal niet.

 – Als je spanning niet afvoert, raak je chronisch opgetrokken – 

Ofschoon we de hele dag verbonden zijn met de aarde is dit besef vaak uit beeld. Dan zijn we vatbaar en kwetsbaar voor de gevolgen van langdurige kramp en spanning, wat onze fysieke, geestelijke, spirituele en sociale welbevinden aan kan tasten. Het is dus zaak dat we dit contact weer meer in ons bewustzijn krijgen, en zo stappen zetten om te herstellen en reguleren.

Eén van de eerste stappen in de Jaartraining Werken met emoties, en het thema van de Dagtraining Trauma over Grondbesef, is het begrip ‘grond’. Door oefeningen en meditaties met de aarde, leren we ons te laten dragen en steunen door de grond. Dit blijkt verrassend makkelijk en effectief te zijn. Door onszelf voldoende te wortelen kunnen we net als de bliksemafleider inslagen veel beter opvangen en herstellen we ook veel sneller.
Door dit veel te trainen en ermee te oefenen ontstaat er veel meer rust en gemak, waarin je niet snel meer van slag raakt. Dit kan zich meer en meer verdiepen.

Probeer deze grond-meditatie zelf

Je kunt oefenen met de grond als anker. Als we door de dag heen de grond of aarde in beeld houden, zijn we minder afgeleid, zitten we minder in verhalen en gaan situaties minder met ons aan de haal. Dit noemen we ook wel ‘grondbesef’.

Oefen het maar eens. Maak terwijl je zit bewust contact met de grond onder je. Als je op een stoel zit reken je dit ook als grond. Voel het contact van je billen en voeten met de grond. Neem daarvoor even de tijd. Dan voel je hoe de grond jou al draagt en al steunt. Voel dat je al verbonden bent. Altijd!
Doe dit een tijdje en merk op dat hierdoor een soort van rust ontstaat. Neem jezelf nu voor om de grond te blijven voelen. Houd de grond dus in beeld, in je bewustzijn, blijf bij de grond.

Ook terwijl je beweegt, praat, je dagelijkse dingen doet, maak het grondbesef prioriteit. Je zult merken als je dat doet, dat er gedachten en gevoelens zijn maar dat er geen verhalen ontstaan. Je slaat niet op drift, zolang je de grond maar voelt en in beeld hebt. Het gevolg is helderheid en ontspanning. Heel eenvoudig. Omgekeerd kun je opmerken dat als je door de dag heen in je verhalen zit en geleefd wordt, er meestal geen grondbesef is. Dan verliezen we als het ware ons anker.

Als je dit begeleid wilt doen kan je hier klikken voor een geleide grond meditatie van tien minuten.

Uiteindelijk draait het om contact met de Zijnsgrond

Deze eenvoudige, tastbare aspecten van werken met de grond zijn een opmaat van een veel dieper besef van grond. Er ligt een nog veel diepere grond in onszelf besloten die we ‘Zijnsgrond’ kunnen noemen en die de basis vormt van wie we in spiritueel opzicht zijn. Er is een directe connectie tussen de fysieke grond en deze Zijnsgrond, onze oorsprong.

Daar valt heel veel in te leren, te verdiepen en te ont-dekken. Hier komt de term Zijnsoriëntatie ook vandaan. We Zijn altijd, maar doordat we altijd ‘op weg zijn’ en bezig met van alles, slaan we Zijn over. Net zoals we gemakkelijk de fysieke grond vergeten, vergeten we ook Zijn heel gemakkelijk.

Meditatie draait uiteindelijk altijd om het herkennen van jouw vrije, open, gelukkige staat; die je eigenlijk altijd al bent, ook al zie je dat niet. Net als de zon die altijd schijnt, maar niet altijd zichtbaar is. Het is mijn grootste wens dat iedereen dat kan zien!

Ik ben benieuwd hoe dit voor je werkt. Je kunt hieronder reageren of je mag me altijd mailen. 

 

Michael 

 

Wil je meer weten over deze methodieken?

Je kunt donderdagavond 18 april aanschuiven bij de Webinar Trauma, waarin je je vragen kunt stellen over dit onderwerp. 

Aanstaande zaterdag 11 mei kan je in de Dagtraining Trauma kennismaken met het werken met grondbesef. Doe je mee?

Of misschien is de Jaartraining iets voor jou, die gaat in September van start. Kijk voor meer info, video’s en artikelen op de pagina over Zijnsgeoriënteerd werken met verstorende emoties