Over mij

Mijn naam is Michael Steinau en mijn passie is Zijnsoriëntatie.

 

Deze levenshouding nodigt ons uit te rusten in de oerstaat van onze geest: open, vrij, niet hechtend, niet fixerend. 

Hoewel dit de natuurlijke staat van onze geest is, moeten we ons die steeds weer herinneren door ‘wakker’ te worden, een breuk te maken en los te laten. 

Als kind was ik me hier al van bewust; ik kon toen soms zien dat alles wat er gebeurde ‘goed’ was, of ‘compleet’. Een staat van Zijn die uitstijgt boven onze duale ‘goed versus slecht’ manier van kijken. 

Ik wist dat er een route moest zijn om deze natuurlijke staat te realiseren in het dagelijks leven. Dit heelheidsprincipe vond ik via Mensendieck en Lakota spiritualiteit uiteindelijk in zijnsoriëntatie. 

1991 – heden         Zweethutten (naar Lakota traditie)  
1996 – 2011           Mensendieck therapeut 
2004 – 2011           Student School voor Zijnsoriëntatie – afgerond 
2011 – heden         Leraar zijnsoriëntatie 

Over mij als leraar 

Ik beschik over een erg nieuwsgierige geest die altijd verder wil kijken, daarom is mijn werk tevens mijn grootste interesse. 
Met heel veel liefde en plezier geef ik de inspiratie ervan verder aan de deelnemers van mijn workshops, retraites, coaching sessies en trainingen. 

Als leraar wijs ik vooral een richting aan. Ik bied je een helpende hand zodat je 
– in verbinding met anderen – op eigen benen kunt staan. In zowel je werk,  je relaties als je leven. Authentiek en vrij. 

Ik kan niets geven of toevoegen aan wat je al lang bent,
namelijk al helemaal compleet! 

Het zien dat alles om te beginnen en in de diepte al onaangetast en compleet is en dat we elk moment kunnen ontwaken uit de verhalen die we onszelf wijsmaken, is voor mij zo ontroerend en prachtig. 

Ik voel me een gezegend mens als ik zie hoe blij mensen daarvan worden en hoezeer het hen helpt in hun leven.  

Lineage  

Lang heb ik geleefd vanuit de levensvisie van de Noord Amerikaanse Lakota indianen. Het geven van zweethutten heeft mij ontzettend veel gegeven en dat blijft zo nu en dan terugkomen in mijn werk. 

Boeddhisme inspireert mij erg en in het bijzonder Dzogchen (uit het Tibetaans Boeddhisme). Maar zijnsoriëntatie is mijn Pad. Het spreekt een heel toegankelijke taal. Het draagt de eeuwenoude rijkdom en inspiratie van het Tibetaans Boeddhisme volledig in zich, maar heel onopgesmukt vanuit de westerse manier van kijken. 

Omdat ik mij direct verbind met mijn leraren en mede-beoefenaars, met name met Hans Knibbe van de School voor Zijnsoriëntatie, maak ik deel uit van een groter veld van overdracht. We kijken met elkaar mee in elkaars keuken, geven elkaar feedback. Ik volg elk jaar meerdere retraites naast de retraites die ik zelf geef. Dit vind ik erg belangrijk, onder andere voor het verfijnen van de ‘route’ en voor het steeds diepgaander thuiskomen. 

Literatuur 

Als boekenverslinder hebben vele boeddhistische boeken mijn pad in een groter perspectief geplaatst. Maar deze boeken zijn vooral mijn gidsen: 

  • Hans Knibbe – Zie, je bent al vrij; Gezonde zelfliefde; Zijn en worden; Handboek Zijnsoriëntatie;
  • Longchenpa – Het Juwelenschip;
  • Chogyam Trungpa – Het pad is het doel;
  • Khenchen Thrangu Rinpoche – Pointing Out the Dharmakaya;
  • Tony Duff – Flight of the Garuda by Zhabkar.

Missie, visie, doelen  

Al mijn werk en beoefening is bedoeld om bij te dragen aan de realisatie van
waar geluk en vrijheid oftewel Verlichting voor alle mensen en levende wezens. 
Ik draag hier dan ook mijn leven aan op. 

Mijn wens is dat dit voor iedereen die dat wil beschikbaar is, ook voor mensen
die financieel minder bedeeld zijn. 

Het liefst zou ik een leefgemeenschap starten waarin studenten samen komen, praktiseren en op adem kunnen komen. Een fysieke thuisplek die uiteindelijk aan iedereen ten goede komt.
Momenteel ben ik met een aantal mensen hard aan het werken aan dit doel. Mocht je hier meer van willen weten of willen bijdragen, neem vooral contact op! 

Michael Steinau - Zijn en Worden

Als je meer wilt weten over hoe ik werk, klik hiernaast op de video’s van de interviews. Of lees vooral mijn Blogs 

 

Michael Steinau  

 

Wil je een gratis kennismakingsgesprek met mij?