Voorbij identificatie

In onze maatschappij zijn we gewend om onszelf en anderen te labelen op basis van diverse identiteiten, rollen en concepten. Echter, er is een diepere ervaring mogelijk wanneer we voorbij deze labels kijken en onszelf niet definiëren aan de hand van beperkende begrippen.

Voorbij de labels 

Wanneer we onszelf niet langer identificeren met labels zoals man, zoon, vader, partner, geschiedenis, leraar, student, of zelfs abstracte concepten zoals tijd, locatie, licht, bewustzijn, eerlijkheid of goedheid, ontstaat er een verrassende stilte en openheid. Zonder deze labels lossen alle concepten over wie we zijn en hoe we de wereld ervaren op. We worden uitgenodigd om voorbij de illusie van identiteit te kijken en te ontdekken wat er werkelijk overblijft.

Het Mysterie 

Wat overblijft wanneer alle labels en concepten wegvallen, is het ‘mysterie’. Het is een ervaring van het onbekende, van ‘niet weten’. In deze staat van niet-weten worden vragen irrelevant en verdwijnt de behoefte aan antwoorden. Het is een moment van pure aanwezigheid, vrij van beperkingen en definities. Het mysterie toont zichzelf in de veelheid van verschijningen, waarbij elk moment uniek en onvoorspelbaar wordt.

Voorbij begin en einde

In de afwezigheid van labels en concepten is er geen begin en geen einde. Het leven wordt een tijdloze stroom van ervaringen, zonder lineaire structuur. Er ontstaat een diep besef van verbondenheid met alles wat is, zonder scheiding tussen zelf en de wereld. Het is een staat van zijn waarin we ons bewust worden van de eindeloze mogelijkheden die zich ontvouwen zonder beperkingen van tijd en ruimte.

Niet-weten

Het niet-labelen en loslaten van concepten opent de poort naar een diepere ervaring van het leven. Wanneer we onszelf niet langer definiëren aan de hand van identiteiten en rollen, en de wereld niet meer beperken tot concepten, worden we uitgenodigd om het mysterie te omarmen. Het ‘niet weten’ wordt een bron van bevrijding en verwondering, waarin vragen vervagen en we de tijdloze en grenzeloze aard van ons bestaan kunnen omarmen.

 

Liefs, 

 

Michaël 

Wil jij dit diepgaand ervaren en leren Rusten in je Zijnsaard? Doe dan eens mee met een retraite of training.
Kijk bij Events voor volgende data.