Hieronder zie je alle info over Sablou op een rijtje gezet: fragmenten uit vier nieuwsbrieven staan onder elkaar. 

Sablou is een plek in Frankrijk waar wij momenteel onderzoeken of dit voor ons een plek kan worden die ‘LevensKunst’ in de breedste zin uitstraalt. Een plek waar ontwikkelen en ontwaken ten dienste van alle levende wezens de diepe vreugdevolle motivatie is. 

Als je vanaf het begin wilt lezen, begin dan onderaan de pagina. 

 

Nieuwsbrief 15 april 2024

De ontwikkelingen rondom ons avontuur op Sablou vorderen gestaag.
We zijn als nieuw team bij elkaar gekomen ter verdere kennismaking, vorming en ontwikkeling. Iedereen ervoer het als een inspirerend en verbindend samenzijn.

Wij zullen in de maanden juli en augustus aanwezig zijn op Sablou en in ons kielzog komen een aantal  geïnteresseerden mee om l’Esprit du Sablou te ervaren.
Het stemt me dankbaar dat ik op deze stille plek de tweeweekse retraite mag geven.

Handige Harry’s / Harriettes gezocht voor Sablou
Wil jij bijdragen voor kortere of langere tijd? Graag!
Het liefst nu, maar ook in mei, juni en september is er van alles te doen wat de meeste handige, creatieve Harry’s en Harriettes met twee rechterhanden wel kunnen doen.

Het liefst nu, maar ook in mei, juni en september is er van alles te doen waar de meeste handige, creatieve Harry’s en Harriettes met twee rechterhanden wel raad mee weten.
Er is behoefte aan zelfstandige aanpakkers voor het plegen van onderhoud op het terrein en in de gebouwen. Van elektrareparaties tot wc’s ontstoppen, van bedden in elkaar zetten tot houthokken prepareren, van wc’s poetsen tot samen de maaltijd bereiden, van douchekranen vervangen tot lekke banden van kruiwagens repareren…

Heb jij zin om de handen uit de mouwen te steken én wil je genieten van de Dordogne, stilte, prachtige natuur én inspirerende ontmoetingen?
Ga dan naar de pagina DOE MEE op Sablou.
Daar vind je informatie en het intakeformulier, wanneer je dit hebt ingevuld zal Annette contact met je opnemen. Zij zal de coördinatie hiervan tot en met september nog op zich nemen.

Heb je interesse om vanaf oktober naar Sablou te komen om bij te dragen? Neem dan contact met ons op via info@zijnenworden.nl en we gaan met elkaar in gesprek over wat Sablou nodig heeft en wat en wanneer jij wilt en kunt bijdragen.

Gîtes te huur
Geen zin of energie om mee te werken, maar wel nieuwsgierig? Of toe aan vakantie op een bijzondere plek? Sablou is een heerlijke plek om te vertoeven met een prachtige omgeving.
Natuurliefhebbers kunnen in de Dordogne hun hart ophalen. Er zijn vele wandel-, kano- en fietsroutes, maar ook paardrijden is hier een bijzondere ervaring.
Er is een goede toeristische infrastructuur met o.a. middeleeuwse stadjes en de grotten van Lascaux.
Op het terrein zijn huisjes, oftewel gîtes, te huur voor 2 tot in totaal 45 personen. Meer informatie vind je hier: Gîtes-Domaine du Sablou.

Lees de hele nieuwsbrief van 15 april 2024 hier.

 

——————————————————————————————————————————————————————————————

 

Nieuwsbrief 17 januari 2024 

Sablou update: Nieuw project in Frankrijk krijgt voorzichtig vorm 
Inmiddels zijn we flink wat onderzoek, ervaringen en gesprekken verder en de ‘flow’ gaat fijn. Die ‘flow’ is één van de voorwaarden die ik gesteld heb aan dit nieuwe project.

We hebben veel positieve respons ontvangen van mensen, niet alleen met wensen van geluk en succes maar ook met aanbieden van hulp of verlangen bij te dragen; waarvoor dank!

Winter op Sablou 
Wij zijn rondom de jaarwisseling twee weken op Sablou geweest. Vanuit de prachtige zaal daar heb ik de online winterretraite mogen geven. Daarnaast hebben we het contact en de intenties met de eigenaren verdiept, kennis gemaakt met mensen die al langer verbonden zijn aan Sablou en hebben via ons geïnteresseerden Sablou bezocht.

Het zijn twee vruchtbare weken geweest waarin we Sablou nu ook in de koudere, kalere winterperiode hebben ervaren. We hebben daarin enthousiasme, vragen, antwoorden, twijfels en uiteindelijk vooral veel vertrouwen ontmoet en opgebouwd.
Dit heeft er concreet in geresulteerd dat de contouren zich beginnen af te tekenen.

Op meerdere fronten staan de lichten op een voorzichtig glorend groen!

Het kernteam van toekomstige bewoners en dragers is er. Ik ben zeer gelukkig en dankbaar met deze gemotiveerde, geïnspireerde mensen die ook nog eens een breed palet aan benodigde kwaliteiten meebrengen. Zij zijn, samen met ons, al gestart met de benodigde voorbereidingen rondom bedrijfsplan, website, enzovoorts.
Daarnaast zijn en gaan we met meer mensen in gesprek over of en hoe zij willen en kunnen bijdragen.

De grond is het verlangen een plek te creëren die ‘LevensKunst’ in de breedste zin uitstraalt. Een plek waar ontwikkelen en ontwaken ten dienste van alle levende wezens de diepe vreugdevolle motivatie is. Sablou lijkt daar een schitterende passende plek voor te zijn.

Roept dit een verlangen in jou op om welke wijze bij te dragen, of dit ten minste te onderzoeken? Laat je dan horen en gaan we met jou samen ontdekken wat passend is.

Zomerretraite 2024 op Sablou
Deze zomer zal ik mijn tweeweekse zomerretraite geven op Sablou. Wij zullen juli en augustus grotendeels daar doorbrengen, om daar te zijn, bij te dragen en verder te bouwen.

Lees de hele nieuwsbrief van 17 januari 2024 hier.

——————————————————————————————————————————————————————————————

Nieuwsbrief 10 december 2023

Nieuws over Sablou 

In de laatste nieuwbrief hebben we verteld over ons nieuwe avontuur, over de mogelijkheid te gaan wonen en werken in retraitecentrum Sablou. 

We hebben veel reacties van mensen mogen ontvangen die mee willen helpen, bij willen dragen of ons simpelweg hebben gefeliciteerd. Dat doet ons heel erg goed. 

Eind december gaan Gera Gilda en ik weer naar Frankrijk waar ook een aantal mensen ons zal bezoeken. Tijdens dit werkbezoek zullen we verder onze mogelijkheden onderzoeken zodat we uiterlijk in februari een definitief besluit gaan nemen of we dit project aangaan. We houden jullie op de hoogte. 

Missie en visie 
Onze missie om een Zijnsgeoriënteerd Thuis te creëeren wat alle levende wezens ten goede komt, zal in Sablou ook het uitgangspunt zijn. 
Er is veel naar gevraagd, dus bij deze: hier lees je de laatste versie van het document Missie, Visie en Kernwaarden

Laat ons vooral nog steeds weten hoe jij meeleeft in dit project! 

Lees de hele nieuwsbrief van 10 december 2023 hier.

——————————————————————————————————————————————————————————————

 

Nieuwsbrief 9 november 2023

Vertrek van La Vie Tara
Terwijl ik dit schrijf vallen de bladeren alweer van de bomen en worden de dagen steeds korter. Een herinnering aan de vergankelijkheid van het leven. Wat komt gaat en maakt ruimte voor het nieuwe.
 
Voor ons werd dit realiteit toen we op 1 september de deuren van La Vie Tara achter ons moesten sluiten. Door diverse omstandigheden hebben we daar niet tot stand kunnen brengen waar we twee jaar lang vol voor zijn gegaan. 

We wilden een plek creëren waar mensen kunnen zijn, wonen en werken, op adem komen, leren, enzovoorts. Het was een lang gekoesterde droom die in vervulling ging: Een plek waar we onze missie en visie wilden leven en uitstralen.
Daar is helaas een eind aan gekomen. We hadden te buigen voor omstandigheden die onze pet te boven gingen.

Met teleurstelling, opluchting, maar ook met dankbaarheid voor de geboden kans, de prachtige belevenissen en het geleerde, hebben we ons verlies genomen en dit avontuur achter ons gelaten.
 
Geluk of ongeluk? Parabel van de Chinese boer 
Bij aanvang van dit project waren we heel gelukkig en dat gevoel veranderde bij het beëindigen.
Wat is eigenlijk geluk en ongeluk? 
Me dit afvragend moet ik denken aan een oud verhaal dat als volgt gaat: 

Op het Chinese platteland leefde een boer met zijn zoon. Ze bezaten slechts een bescheiden hut, een stukje grond en een paard om het land te bewerken. Dit was net genoeg voor hen om rond te komen. 

Op een dag ontsnapte het paard uit zijn omheining en rende weg. Ondanks lang zoeken konden ze het paard nergens vinden. De dorpsbewoners kwamen bij de boer om hun medeleven te betuigen. Ze uitten hun zorgen en zeiden: ‘Wat een pech! Wat een ongeluk! Hoe moeten jullie nu het land bewerken?’

Maar de boer glimlachte en zei: ‘Geluk of ongeluk? Wie zal het zeggen? Het enige dat ik weet, is dat het paard is weggelopen’.

Na die dag gingen de boer en zijn zoon weer aan het werk op het stuk land en ze maakten er het beste van. Na een aantal weken kwam ineens het paard aangelopen, vergezeld door een kudde van wel tien wilde paarden. De dorpsbewoners kwamen naar de boer toe, dit keer om hem te feliciteren: ‘Wat een geluk! Wat geweldig! Nu heb je ineens elf paarden!’

Maar de boer glimlachte en zei: ‘Geluk of ongeluk? Wie zal het zeggen? Het enige dat ik weet, is dat mijn paard is teruggekeerd en dat hij tien andere paarden heeft meegebracht’.

De volgende dag probeerde de zoon de wilde paarden te temmen. Hij klom op de rug van een paard, maar deze bokte

de zoon van zijn rug, waarop de zoon zijn beide benen brak. Die dorpelingen kwamen vol medelijden bij de boer: ‘Wat erg! Je zoon heeft zijn beide benen gebroken! Hij kan nu niet helpen op het land! Wat een vreselijk ongeluk! Hoe moet dat nu?’

Maar de boer glimlachte rustig en zei: ‘Geluk of ongeluk? Wie zal het zeggen? Het enige dat ik weet, is mijn zoon zijn beide benen heeft gebroken’. De volgende dag bereikte hen het bericht dat er oorlog was uitgebroken. Alle jonge mannen die daartoe in staat waren moesten onmiddellijk in dienst treden in het leger van het land. 

De boer glimlachte en dacht…

Het valt niet te zeggen wat geluk of ongeluk is. Je kunt blij, verdrietig of boos zijn om een gebeurtenis, ook daar is niets mis mee, maar elk oordeel verandert niets aan de open aard van wat er is.

Is het nou geluk of ongeluk dat we moesten stoppen in La Vie Tara? Het enige dat we weten was dat het gestopt is. Niets meer of minder.

Nieuwe kans; Sablou
Zoals wel vaker gebeurt na het beëindigen van een intense relatie, denk je bij jezelf: ‘Voorlopig blijf ik single, even geen partner voor mij!’. En dan, op dat exacte moment, loop je de liefde van je leven tegen het lijf. Tja, hoe ga je daar dan mee om… Zo hebben we onze nieuwe kans in Frankrijk ook ervaren.

Tijdens het inpakken op La Vie Tara werden Gera Gilda en ik door een student in contact gebracht met een echtpaar wat al ruim twintig jaar in Frankrijk woont en daar in de Dordogne een landgoed en château hebben.
Zij zochten mensen die willen voortzetten en uitbouwen wat zij daar hebben opgebouwd. De plannen die wij op La Vie Tara hadden spraken hen meer dan aan. 

We hebben mooie gesprekken gevoerd, al kenden we elkaar nog nauwelijks, er was al snel een mooie klik met Simon en Annette, de huidige eigenaren van Sablou.

Zo zijn de dingen in een stroomversnelling geraakt: 
Het is de intentie dat Gera Gilda en ik het nieuwe gezicht en vormgevers gaan worden van Domaine du Sablou.

We nemen een jaar om te onderzoeken of de wensen en intenties die we met elkaar uitgesproken hebben ook gerealiseerd kunnen worden. 
We hebben na terugkomst van La Vie Tara veel doorvoeld en geëvalueerd. Zo hebben we ons gerealiseerd wat we geleerd hebben en anders willen gaan doen in deze nieuwe kans. 
 
Kunnen we nu zeggen dat dit geluk is? Het enige dat we weten is ………. 

Gezocht: teamleden en bijdragers
Uiteraard kunnen en willen we dit niet alleen. Om te beginnen zullen Simon en Annette weliswaar op de achtergrond gaan functioneren, maar ze blijven betrokken met hun kennis, ervaring, inspiratie en kunde. Daar zijn we heel blij mee en dat is voor ons ook een noodzaak.

Bovendien zijn we een team aan het samenstellen van mensen die dit project mede gaan dragen. Het wordt geen La Vie Tara 2.0 maar wel nemen we onze missie & visie met bijbehorende plannen mee naar Sablou. Een verandering van vorm en locatie maar niet van intentie. Zo’n plek creëen kan alleen maar met voldoende man-/vrouwkracht. 

Dus we zoeken naast een team van dragers ook uitvoerders, vrijwilligers, donateurs etcetera om deze plek van Levenskunst in de breedste en diepste zin, te kunnen doen bloeien en groeien. 
 
De komende maanden zullen we jullie meenemen in de ontwikkelingen en de plannen die we hebben. Mocht jij enthousiast raken om bij te dragen dan horen we dat heel graag van je. 


Video
In deze video zie je een korte sfeerimpressie van Sablou:  

Meer informatie over Sablou vind je op deze website
De website van Sablou is verouderd en onze nieuwe plannen en ideeën staan er nog niet op vermeld, maar het geeft je een eerste indruk. 

Zowel op de website van Zijn & Worden als die van Sablou zullen de komende tijd de veranderingen en plannen die gaan komen zichtbaar worden. 

Lees hier de hele nieuwsbrief van 9 november 2023.

——————————————————————————————————————————————————————————————

 

Hartegroet,

Gera Gilda en Michaël Steinau 

Wil je kennismaken? Kijk bij Events voor de volgende evenementen waar je aan mee kunt doen.