We maken zo veel verschillende dingen mee in ons leven. We krijgen een fijne relatie, we verliezen er één, we worden ziek, we worden beter… En daaraan koppelen we snel een oordeel. Een like of dislike, we hebben geluk of ongeluk. 

Maar wat is eigenlijk geluk en ongeluk?
Me dit afvragend moet ik denken aan een oud verhaal. Het gaat als volgt: 

Op het Chinese platteland leefde een boer met zijn zoon. Ze bezaten slechts een bescheiden hut, een stukje grond en een paard om het land te bewerken. Dit was net genoeg voor hen om rond te komen. 

Op een dag ontsnapte het paard uit zijn omheining en rende weg. Ondanks lang zoeken konden ze het paard nergens vinden. De dorpsbewoners kwamen bij de boer om hun medeleven te betuigen. Ze uitten hun zorgen en zeiden: ‘Wat een pech! Wat een ongeluk! Hoe moeten jullie nu het land bewerken?’

Maar de boer glimlachte en zei: ‘Geluk of ongeluk? Wie zal het zeggen? Het enige dat ik weet, is dat het paard is weggelopen’.

Na die dag gingen de boer en zijn zoon weer aan het werk op het stuk land en ze maakten er het beste van. Na een aantal weken kwam ineens het paard aangelopen, vergezeld door een kudde van wel tien wilde paarden. De dorpsbewoners kwamen naar de boer toe, dit keer om hem te feliciteren: ‘Wat een geluk! Wat geweldig! Nu heb je ineens elf paarden!’

Maar de boer glimlachte en zei: ‘Geluk of ongeluk? Wie zal het zeggen? Het enige dat ik weet, is dat mijn paard is teruggekeerd en dat hij tien andere paarden heeft meegebracht’.

De volgende dag probeerde de zoon de wilde paarden te temmen. Hij klom op de rug van een paard, maar deze bokte

de zoon van zijn rug, waarop de zoon zijn beide benen brak. Die dorpelingen kwamen vol medelijden bij de boer: ‘Wat erg! Je zoon heeft zijn beide benen gebroken! Hij kan nu niet helpen op het land! Wat een vreselijk ongeluk! Hoe moet dat nu?’

Maar de boer glimlachte rustig en zei: ‘Geluk of ongeluk? Wie zal het zeggen? Het enige dat ik weet, is mijn zoon zijn beide benen heeft gebroken’. De volgende dag bereikte hen het bericht dat er oorlog was uitgebroken. Alle jonge mannen die daartoe in staat waren moesten onmiddellijk in dienst treden in het leger van het land. 

De boer glimlachte en dacht…

Het valt niet te zeggen wat geluk of ongeluk is. Je kunt blij, verdrietig of boos zijn om een gebeurtenis, ook daar is niets mis mee, maar elk oordeel verandert niets aan de open aard van wat er is.  

Liefs, 

 

Michaël 

Vind je dit interessant? Kijk bij Events voor de volgende data van mijn aanbod.