Voorwoord Michael 

Binnen Zijn & Worden bieden we een compleet Pad aan van Verlichting aan. De Zijnsgeoriënteerde visie van Hans Knibbe is daarbij het uitgangspunt. In dit prachtige artikel vertelt Hans over zijn motivatie op zijn pad. Ik vind dit zo mooi en inspirerend dat ik het graag met jullie deel! 

Michael 

De wereld is mijn motivatie

 

Liefde zijn en liefde leven

In de zomerretraite van 2014 vraagt Hans Knibbe de deelnemers naar hun motivatie. Hij sluit de ronde af met een indrukwekkend betoog over zijn eigen motivatie om het pad van verlichting te gaan.

We zijn waardige wezens

Verlichting is liefde zijn en liefde leven. De wereld heeft onze verlichting nodig want als verlichte wezens dragen we bij aan de verlichting van de wereld. Verlicht zijn betekent dat we niet ingekapseld zijn. We zijn open ruimte, we zijn vrij en dat werkt enorm aanstekelijk. Alles wat we doen brengen we tot bloei en schoonheid. De hele wereld is mijn motivatie om het pad van verlichting te gaan.

Verlichting klinkt ver van ons vandaan en het actualiseren van verlichting vergt inderdaad veel werk, maar verlichting is ook al helemaal present in ons, op dit moment. Het is belangrijk om diep respect te hebben voor onszelf en voor alle anderen als verlicht wezen. Respect betuigen doet op zich al zoveel goed aan onszelf en anderen, het is een practise die we zonder meer kunnen beoefenen. Ik zie jullie als waardige wezens, zoals de Tantra die bekend staat onder de titels The Supreme Source, of The All-Creating Monarch ons ook aanspreekt: Waardig wezen!

De waardigheid van ons wezen is niet afhankelijk van de prestaties die we hebben geleverd. Als onze geest niet blijft steken bij de oppervlakte en de etiketten die we plakken met concepten, dan kijken we door naar de diepte, naar de vrije aard van al wat is. In onze vrije aard vinden we onze waardigheid en ons waardig wezen. In de diepte is onze verlichte essentie helemaal intact aanwezig.

Wij zijn geluksvogels

Onszelf en anderen herkennen als waardig wezen is geen gangbare wijze van relateren. In ons samenzijn op het pad staat deze herkenning voorop en dat is een zeldzame omstandigheid. We creëren en beschermen met elkaar een heilige ruimte die aan onze waardigheid is gewijd. Dit is de ruimte waar Verlichting woont, waar de aanwezigheid van alle geïnspireerden voelbaar is.

Dit pad lopen is enerzijds troosteloos en eenzaam omdat we ons niet kunnen verbinden met de conventionele wereld, we horen er niet meer bij. Anderzijds worden we gedragen en ontvangen we de oneindige liefde van de altijd aanwezige inspiratie. Longchenpa zegt: You fortunate ones! Wij zijn geluksvogels. Weinig mensen zijn in de gelegenheid om deze manier van samenzijn te kunnen realiseren. Wij wel! Misschien vervloeken we ons verleden en alle moeilijkheden die we hebben gehad. Misschien ervaren we dit als een eenzaam en moeilijk pad, maar er zijn zoveel mensen die niet verder komen dan overleven en ingekapseld zijn in onwetendheid en haat. Zij komen hier helemaal niet aan toe. Wij wel!

Een gigantische hoeveelheid factoren is bij elkaar gekomen om ons hier in contact te laten zijn met verlichting, schoonheid en vrijheid. Dat wij hier zijn is het samenkomen van onze ontwikkeling, onze sensitiviteit naar openheid en schoonheid, de groep die hier is, Zijnsoriëntatie als visie, ik als Leraar, de wijsheidsgeest die altijd tot je gesproken heeft en alle leraren die in het verleden deze wijsheid hebben doorgegeven. Alles komt hier samen om jou dit te laten zien.

De wereld is mijn motivatie

De hele wereld wacht erop dat wij deze vrijheid realiseren, zo zie ik het. We kunnen alleen verlichting realiseren als we verbinding realiseren. Niet de verbinding die voortkomt uit onze biologische en psychologische behoefte aan hechting, maar een veel diepere verbondenheid die al gegeven is. Deze verbondenheid wekt het Grote Hart, wekt onze liefde en compassie, en is een van de belangrijkste aspecten van vrijheid en verlichting. Vanuit het Grote Hart leven we in vreugdevolle betrokkenheid. Niet zwaar, maar hartelijk, licht en liefdevol. Ons werk staat niet in het kader van onszelf alleen. We zijn waardige wezens en mogen alle liefde ontvangen maar het idee dat het alleen om ons gaat, vormt geen passende ruimte voor verlichting.

Verlichting kan alleen maar aarden in het besef van compassie naar alles, in het besef van verbinding met de hele wereld en de wens dat de hele wereld tot bloei mag komen. Deze liefde is voor mij de basis van dit werk. De hele wereld is mijn motivatie. 

 

Bronvermelding
Dit artikel is een bewerking van een deel van het transcript van de zomerretraite van Hans Knibbe in 2014. Het artikel is in 2016 uitgegeven door Stichting Zijnsoriëntatie: www.stichtingzijnsorientatie.nl

Laat vooral je reactie hieronder achter. 

Michaël