Grootste droom 

Ik wil graag iets met jullie delen wat me behoorlijk aan het hart gaat. En wat me het afgelopen jaar veel heeft bezig gehouden. Wellicht heb je gemerkt dat er af en toe met data en locaties geschoven werd, of dat het af en toe wat stiller was dan gepland… 

Mijn wens is dat de teachings die ik geef voor iedereen die dat wil, beschikbaar worden. Dus ook voor mensen die financieel minder bedeeld zijn. 

Mijn grote droom sinds heel lange tijd is om een leefgemeenschap te starten waarin studenten samen komen, praktiseren en op adem kunnen komen. Een fysieke thuisplek die uiteindelijk aan iedereen ten goede komt. En nu was het dan zover. 

Caretakers worden van retraitecentrum 

De afgelopen maanden waren we met een klein team en een investeerder een retraitecentrum aan het overnemen. Een prachtig landgoed in een groene omgeving. De eigenaars wilden gezien hun leeftijd een stapje terug doen en het bedrijf van de hand doen. Voor ons een droom die werkelijkheid werd: een thuishaven om te wonen en te werken, met accommodatieverhuur aan Zijn & Worden en allerlei groepen die zich op één of andere manier op hun pad van levenskunst bevinden. 

Tot op kort geleden bevonden we ons in de laatste fase van de aankoop en voelde het al alsof we de nieuwe caretakers waren. De eerste retraite op deze locatie in oktober was geweldig, de plek werd heel goed ontvangen door de deelnemers. We stonden startklaar, het verhuizen werd al voorbereid want als we zouden gaan, was dat heel snel!  

Iets wat we hebben geleerd in dit hele proces is om nooit te vroeg te juichen. We hebben geproost en elkaar gefeliciteerd voordat de daadwerkelijke handtekening gezet was. Toch blijkt dan dat zo’n project pas rond is als het echt helemaal rond is. En nu is het toch van de baan. 

We vinden het erg jammer maar ons rest niets anders dan ons verlies te nemen. Onze wonden te likken. En iedereen te bedanken voor alle steun. Het heeft ons ontzettend geraakt dat er mensen zijn die zoveel geld willen geven om een project als dit te realiseren. Dat we zo veel praktische hulp en adviezen hebben gehad. 

Het is allemaal niet voor niets geweest. De missie en de visie van Zijn & Worden staat nu als een huis. We weten beter dan ooit wat we willen en wat we niet willen. En hoe we het willen. En hoe we dit naar buiten brengen. Het scherpstellen van onze persoonlijke en grotere motivaties is een prachtig proces geweest. Het was ontzettend vruchtbaar: we merken direct dat dit alles ons werk ten goede komt, om maar even iets te noemen… 

Steeds werd het duidelijk waar het ons om gaat. Dat we dit Thuis, dit dharmacenter, al zijn. We belichamen de thuishaven. Ook zonder fysieke plek. Daar gingen we in het koop proces steeds weer naar terug: het gebeurt afgestemd, of het gebeurt niet. Mijn favoriete quote sinds jaar en dag is die van de filosoof Lao Tse: 

 A good traveler has no fixed plans, and is not intent on arriving 
– Lao Tse 

Deze reis is misschien ten einde maar het is net zo goed een nieuw begin. Er ontstaat nu veel tijd en energie voor andere dingen. Er staan alweer flink veel workshops en retraites in de planning. Ik hoop jullie daar te zien. 

En natuurlijk: wie weet wat er zich ooit nog ontvouwt..!  

Lieve groet, 

Michaël 

 

Laat hieronder vooral een reactie achter.