Als wij durven toegeven en herkennen wat onze werkelijke verlangens zijn, dan kunnen we dat gebruiken om contact te maken met het gemis of de leegte die daaronder ligt. Gemis, leegte en contactloosheid speelt een grote rol in hoe ieders leven is ingericht.

Deze is al vroeg in onze jeugd ontstaan en vormt een gat in onze psyche. Instinctief, reflexmatig en veelal onbewust bewegen we bij dit gat vandaan. Onze hele (defensieve) psychologische systeem is erop ingericht om bij deze leegte, bij dit gemis vandaan te raken. We ontkennen, we zoeken naar oplossingen, we willen de leegte opvullen, de mogelijkheden zijn bijna onbeperkt. Dit willen ontsnappen brengt echter veel lijden en onrust met zich mee. Het bepaalt in grote mate ons doen en laten. Soms heel duidelijk maar heel vaak valt het niet eens op.

De gevolgen van het vermijden van de leegte vallen echter wel op: verkramptheid, opgetrokkenheid, boosheid, verdriet, onbehagen, onvrede, niet kunnen settelen, onrust, op zoek naar mooie ervaringen, op weg zijn naar beter / anders / meer of minder, dit zijn allemaal indicaties ervan. Veel in je hoofd zitten ook. Evenals overwegend positief of negatief zijn. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Dit is niet negatief. Deze bewegingen en strategieën zetten ons juist op het spoor van wat onbewust is, en zo kunnen we juist koers zetten richting het gat. Dat gat voelt vaak aan als een afgrond, een plek waar je niet kunt zijn, een zwart gat. 

Binnen de Zijnsgeoriënteerde visie en bij Zijn & Worden leer je om de leegte en het gemis niet te zien als iets waar je bang voor hoeft te zijn. Met de juiste aanwijzingen blijkt dat als we moedig zijn en de leegte betreden, dit juist de poort is naar de gegeven rijkdom en vervulling van Zijn. Het is ook noodzakelijk dat we hier op ons gemak raken want anders zal dit ons altijd bepalen en ons ongelukkig maken.

In de Jaartraining Werken met verstorende emoties werken we met de techniek de Val om zo vaardig te worden op dit gebied. We gaan dus niets oplossen of fiksen, maar je leert te zijn op die plekken waar je normaal gesproken bij wegschrikt. Zie ook de video’s waarin je deze werkwijze kunt terugzien. 

Je gaat herkennen waar je in contact met anderen jezelf terugtrekt of niet alles laat zien. Hoe je strategisch bent als het gaat om het binnenhalen van voeding die het oude gemis moeten opvullen; hoe je bijvoorbeeld gezien, gehoord, begrepen wil worden. 

Tot slot krijg je ook zicht op wat spiritueel materialisme is en dat dit niet verschilt van werelds materialisme. Ze hebben beiden dezelfde achtergrond. Juist als je afziet van vervulling van de leegte zul je meer vervuld zijn dan ooit. Dan toont de rijkdom van jouw wezen zich in volle glorie. 

In September gaat de Basis Jaartraining weer van start. Wil je alvast meer info, of video’s en artikelen bekijken? Kijk hier op de pagina over Zijnsgeoriënteerd werken met verstorende emoties

Michaël