De donkerste en laatste dagen van het jaar naderen. Sommigen zullen blij zijn dat dit jaar ten einde loopt, voor anderen mag het nog wel even voortduren. Sommigen genieten van de herfst en wintertijd, voor anderen kan het niet snel genoeg weer zomer zijn. Ik kijk met genoegen terug op dit jaar, zowel spiritueel, privé als zakelijk. Ik voel me enorm gezegend dat ik in de gelegenheid ben mijn ware natuur steeds diepgaander te ontdekken met inherent geluk en vrijheid. Tevens ben ik erg dankbaar met de mensen die in mijn leven zijn, de kansen die ik krijg en de mooie momenten die ik mag ervaren.

Als ik om me heen kijk en ook in Nederland, Europa en de wereld dan bekruipt me het gevoel van gezegend zijn nog veel meer. Ik zie veel onrecht, hebzucht, pijn, oorlog en wat zoal meer. Dat raakt me ook steeds meer.

Tegelijk zie ik ook dat er een groot verschil is tussen pijn en lijden. Zo heb ik zelf dit jaar flink wat te stellen gehad met mijn gezondheid. Ik heb flink wat pijnen en ongemakken gehad waarbij de hernia het heftigst was. Daarnaast zijn we intensief bezig geweest met het kopen van een trainingscentrum om zo een Thuisbasis te creëren voor Zijn en Worden.
Het idee was om een leefgemeenschap te starten en zo een plek aan te bieden voor inspiratie, hulp, steun en samen zijn. Elkaar helpen, samen zijn en werken, samen oefenen en praktiseren. Tegelijk ook een plek waar mensen kunnen helen en op adem kunnen komen. We zijn twee keer heel dichtbij geweest en helaas in het zicht van de finish stokte het. Dat vond ik zeer teleurstellend en deed me ook pijn. Zowel de lichamelijke klachten – en daardoor psychische klachten – als het niet lukken van deze Thuisbasis hebben me flink geraakt.

Houding is belangrijker dan inhoud

Wat ik echter ook opnieuw ontdekte is een van de uitgangspunten van zijnsoriëntatie: ‘houding is belangrijker dan de inhoud’. Ondanks dat het me pijn deed kon ik een liefdevolle, zachte en ontspannen houding aannemen binnen dit alles. Dat maakte dat ik zelf zacht en open kon zijn en niet (steeds) bepaald werd door de gebeurtenissen. Ik ontdekte wederom dat vrijheid altijd aanwezig is als je je niet verzet tegen wat Is. Hierdoor ontstond tevens een enorme ruimtelijkheid die erg helend was in dit alles. Ik was geraakt en van slag maar mijn wezen is altijd onaangetast.

Ofschoon ik dat al vaak ontdekt heb, blijf ik het bijzonder vinden dat steeds weer opnieuw te ontdekken. Vrijheid is altijd nieuw en fris. En elk moment biedt de gelegenheid om dat te ontdekken. Vrij, inclusief de inhouden of gebeurtenissen. Vrijheid is een state of Mind.

The Specials zingen in hun lied Nelson Mandela:
His body abused but his mind is still free, are you so blind that you cannot see? 
Hier zit alles in, wauw! Ik ben blij dat ik steeds minder vaak ‘blind’ ben.

Ik vind het erg inspirerend dat elk moment en elke situatie de kans biedt
de ál aanwezige vrijheid van Zijn, met inherent geluk, te ontdekken!
Dat is wat ik iedereen gun. Dat is waar ik me ook voor wil inzetten.

Ik wens je fijne dagen en hopelijk een geweldig 2020.

Ik plaats regelmatig artikelen. Klik hier voor het overzicht van artikelen.
Of bezoek mijn YouTube kanaal voor video’s waarin je kunt zien hoe ik werk. 
 

Michaël