Het is heel gemakkelijk om ‘bewust te zijn’. Waarom? Omdat je al bewust bent! 

Zo ben je je op dit moment bewust van het lezen van dit stukje tekst. Maar je kunt van alles en nog wat bewust zijn: gedachten, je lijf, gevoelens, situaties, geluiden, smaken, sensaties, enzovoorts. Je hoeft niet eens moeite te doen om bewust te zijn. Bewustzijn is moeiteloos aanwezig. Bewustzijn is geware presentie.

Test het zelf 
Probeer maar om niet bewust te zijn, dat gaat je niet lukken. Vanuit gewoonte is jouw bewustzijn naar ‘buiten gekeerd’ en zo van huis geraakt. Het is gefixeerd geraakt op ‘dingen’ zoals die gedachten, je lijf, gevoelens, situaties, geluiden, smaken, sensaties, mensen, objecten, enzovoort. Jouw bewustzijn zelf is daardoor als het ware uit beeld geraakt. Niet dat het weg is maar je ziet het over het hoofd omdat je hele manier van zijn naar buiten is gekeerd.

Dat is jammer want jouw bewustzijn is de bron van waar geluk en  ware vrijheid.
Het is de bron van alles. Het ont-dekken van bewustzijn zelf – en dus niet waar je bewust van bent – is waar alle spirituele en religieuze tradities naar wijzen. Vanuit verschillende benamingen.

Als je dus jezelf zoekt, geluk zoekt, God zoekt, Boeddha zoekt, volkomen vrij wilt zijn, dan hoef je niets anders te doen dan jouw bewustzijn te herkennen. Dat is niet heel moeilijk, erg makkelijk zelfs want je bent dat al. Het is zo makkelijk dat het moeilijk lijkt te zijn geworden. We zien makkelijker onze gedachten dan de denker. 

Wat ervoor nodig is, is dat je je fixatie op dingen en objecten loslaat. Richt je niet op je waarnemingen maar op de waarnemer, namelijk jouw bewustzijn. Alom aanwezig maar niet te vinden als ‘iets’.

Alle retraites van Zijn & Worden gaan over Rusten in Zijn, rusten als Zijn. Thuis Zijn. Jezelf herkennen als de tijdloze Bron van alles. Het is als de druppel die terugvalt in de oceaan en ontdekt dat hij de oceaan is. Jij bent God, jij bent Boeddha. Dit kan je leren herkennen en van daaruit leven. 

 

Ik ben benieuwd naar je reactie, dat kan hieronder of je mag me altijd mailen. 

Michael 

 

Wil je leren Rusten in Zijn? Kijk hier of er nieuwe retraites gepland staan!