Datum

mei 16 - 20 2024

Tijd

8:00 pm - 5:00 pm

Pinksterretraite de Altijd Aanwezige Koning

Je bent al vrij, al heel, al verlicht. Dat is de zorgeloze, liefdevolle aard van onze geest; de Altijd Aanwezige Koning, die slechts ontdekt en belichaamd hoeft te worden.

In deze vierdaagse stilteretraite in Drenthe, gegeven door Zijnsgeoriënteerd leraar Michaël Steinau, maak je contact met jouw spontaan aanwezige Zijnsnatuur die tijdloos aanwezig is in en als elke ervaring.
Ervaren student of niet, wees welkom om jouw Zijnsaard te ontdekken en te leven! 

Wacht niet te lang met aanmelden, deze retraite zal straks volgeboekt zijn. 


Inhoud Pinksterretraite 

In deze Zijnsgeoriënteerde retraite zal de nadruk liggen op non-meditatie, het grote ‘niet doen’.

De inspiratie komt uit het iconische beeld van de Ever Present King, oftewel de Altijd Aanwezige Koning: het wijst naar jouw spontaan aanwezige Gewaarzijn dat tijdloos aanwezig is in en als elke ervaring. 

De Altijd Aanwezige Koning is geen persoon, geen iets of iemand. Het wijst naar een staat van presentie en waardigheid, majesteus Zijn. Het wijst niet naar iets buiten jou. In contact met jouw Zijnsnatuur ben je totale ‘Nuheid’, die niet komt en gaat. Hierdoor hebben verwarring, hoop en vrees geen greep meer op jou. Deze retraite geeft je de gelegenheid om deze Koning in jezelf te ontdekken en te manifesteren. Het is ultiem Rusten in Zijn.

Samen creëren we een krachtig bewustzijnsveld, met een rijk programma aan Zijnsgeoriënteerde meditatie, meditatie in beweging, dans, energetisch werk en visualisatiebeoefening.
Het in stilte verblijven zonder prikkels van buitenaf, biedt je de gelegenheid om elke dag een stapje dieper te zakken in de inspiratie van wie je al bent als non-duaal, vrij en gelukkig wezen. 

Praktische informatie
Persoonlijke begeleiding is onderdeel van de retraite, zowel tijdens het programma als tussendoor.

Er zullen inspirerende teksten of audio-/video fragmenten worden aangeboden die je kunt bestuderen. Er worden geluidsopnamen van de instructies en meditaties gemaakt, die na de retraite naar je worden verzonden.

Rondom het programma zal de retraite in stilte verlopen. We vragen je ook om weinig tot geen gebruik te maken van telefoons en andere afleidingen, ter ondersteuning van je beoefening.
Er is een corveerooster waarbij alle deelnemers wordt gevraagd om bij te dragen, bijvoorbeeld aan de afwas en lichte schoonmaakwerkzaamheden. Deze taken kan je beschouwen als integratiemomenten. 

Datum
Pinksterweekend: donderdagavond 16 mei 20.00 – maandag 20 mei 17.00

Tijden en programma 
Je arriveert in de avond van donderdag 16 mei om rustig aan te komen met een kopje thee en om je slaapplaats gereed te maken.
De opening van de retraite vindt plaats van 20.00 uur tot 21.00 uur in de sessiezaal.

Verder zien de dagen er ongeveer zo uit:
07.30 – 08.30     Meditatie
08.30                   Ontbijt
10.00 – 13.00     Blok 1
13.00                   Lunch, middagpauze
16.00 – 19.00     Blok 2
19.00                   Diner

In de ochtend- en middagblokken zijn er teachings, instructies, beoefeningen en deelrondes voor verdieping. Er is altijd ruimte voor persoonlijke vragen.
Soms zal er een licht en optioneel avondprogramma zijn.

Op maandag 20 mei vertrek je na het gezamenlijk opruimen om uiterlijk 17.00 uur.

Accommodatie
We zijn te gast in Smalhoorn nabij Orvelte, Drenthe.
Smalhoorn is Michaëls vertrouwde thuishaven, waar hij sinds vele jaren retraites verzorgt. De boerderij is omgeven door groen en siert in zijn eenvoud.

Het oerdorp Orvelte, waar Smalhoorn op de kaart nog bij hoort, staat bekend als een prachtig autoluw monumentendorp waar de tijd heeft stil gestaan. In deze retraite zul je Orvelte niet zien of horen omdat Smalhoorn zo afgelegen ligt, echter het degelijke en natuurlijke karakter van het historische platteland is voelbaar.

Deze locatie nodigt je direct uit om je los te maken van afleidingen en dagelijkse gewoontes, te ontspannen in je lichaam en te rusten in de natuur van je geest.

Adres Smalhoorn:
Oranjekanaal Z.Z. 19
9441 TA Orvelte
Zie ook www.smalhoorn.nl.

Smalhoorn is goed te bereiken met de auto.
Samen rijden met de auto door middel van carpooling is voor veel deelnemers gebruikelijk. Van tevoren brengen we je met deelnemers in contact om je reis te kunnen afstemmen.

Wanneer je met het openbaar vervoer reist, kun je bijvoorbeeld de trein naar station Beilen nemen, waarna je door een andere deelnemer opgehaald kan worden.

Je verblijft in eenvoudige chambrettes of je kampeert met je eigen tent in de tuin. Daarnaast zijn er meerdere één- en tweepersoons overnachtingsopties in de boerderij, een Finse kota of pipowagen. Bij de aanmelding kun je een voorkeur opgeven, maar houd er rekening mee dat de beschikbaarheid beperkt is.

In alle gevallen is het sanitair gemeenschappelijk.
Je neemt je eigen beddengoed en handdoek mee.

Onze vaste chefkok Maria bereidt voedzame en kleurrijke maaltijden. Vegetarisch met vaak een veganistische, Ayurvedische tint. Ze gebruikt zo veel mogelijk biologische en lokale producten.
Ze kan rekening houden met alle diëten, daar geldt een passende toeslag voor. Dieetwensen geef je aan in het aanmeldformulier.

Inclusief 
– retraite programma en begeleiding
– vier overnachtingen
– alle maaltijden van vrijdag t/m de lunch op maandag
– koffie, thee, fruit en versnaperingen
– gebruik van de accommodatie en tuin
– gebruik van matjes en meditatiekussens (zelf meenemen mag ook)
Exclusief 
– beddengoed/handdoeken 

Bijdrage 
Fee voor Zijn & Worden: 300 euro
Accommodatie, eten en verzorging: 350 euro
Totaal: 650 euro
Deze bijdrage geldt voor een standaard kamer of kamperen. Neem contact op voor informatie en toeslagen voor de eenpersoons slaapgelegenheid.

Aanmelden: 

Aanmeldformulier 

Aanmelden kan tot uiterlijk 11 mei 2024. Daarna kan je aanmelding misschien niet meer verwerkt worden.
Voor praktische vragen of meer informatie mail naar info@zijnenworden.nl.

Iedereen die onvoorwaardelijk geluk, liefde en vrijheid wil leven is van harte welkom in deze Pinksterretraite. Wie weet tot dan!

Hartelijke groet,
Het Team van Zijn & Worden

Achtergrondinfo

Over Zijn & Worden: Pad van Levenskunst
Een uitdagend pad voor iedereen die geïnteresseerd is in ware vrijheid, liefde, waarheid en geluk.

Het uitgangspunt van Zijn & Worden is dat onze natuurlijke staat van zijn Basaal Goed is: vrij, compleet en ongeschonden. Wanneer we hierin rusten, ervaren we een vanzelfsprekend welbevinden en ontspanning die nergens van afhankelijk is.

Geluk, liefde, wijsheid en zorgeloosheid zijn intrinsiek aanwezig als Zijnskwaliteiten van onze ware natuur. Echter, de realisatie van Verlichting is grotendeels vergeten geraakt in de uitdagingen van alledag.

Zijn & Worden biedt Zijnsgeoriënteerde trainingen, retraites en coachingssessies aan voor groepen, stellen en individuen, en biedt daarnaast een compleet pad voor degenen die hun non-duale Zijnsaard in alle facetten van het leven willen integreren.

Zijnsoriëntatie
In het aanbod van Zijn & Worden staat de Zijnsgeoriënteerde leer centraal. Zijnsoriëntatie is een hedendaags en toegankelijk pad van verlichte levenskunst, ontwikkeld door de leraar van Michaël, Hans Knibbe. Dankzij de inspiratie uit zowel het Tibetaans boeddhisme en Dzogchen als uit de westerse psychologie, komt Zijnsoriëntatie tegemoet aan alle aspecten van de mens: zowel aan ‘ontwaken’ als aan ‘ontwikkelen’, zowel aan ‘Zijn’ als aan ‘Worden’.

Michaël Steinau
De retraite wordt geleid door Michaël Steinau, sinds 2011 leraar Zijnsoriëntatie. Zijn boodschap is dat we om te beginnen al heel en compleet zijn, intrinsiek vrij; puur goedheid.

Op jonge leeftijd, onder moeilijke omstandigheden, had Michaël een visioen waarin hij zag dat alles ten diepste goedheid en liefde is. Dit heelheidsprincipe is het uitgangspunt in zijn leven en leraarschap.

Michaëls lesstijl kenmerkt zich door directheid, helderheid, een scherpe nieuwsgierige blik, afstemming en aandacht. Alles vanuit onvoorwaardelijke liefde voor Verlichting en de diepgewortelde motivatie dat iedereen inherente vrijheid en geluk mag ontdekken.

Zijn studenten beschrijven hem als integer en zeer nabij; een mens onder de mensen. Die niet schuwt om de rol van leraar op zich te nemen: zeer doorsnijdend maar altijd vanuit liefde.
Naast zijn passie voor Zijnsoriëntatie laat Michaël zich inspireren door Dzogchen, het Tibetaans boeddhisme en de Lakota tradities.   

Video 
Bekijk hier een video van 6 minuten, waarin je deelnemers van een tweeweekse retraite van Michaël hoort, naar aanleiding van de vragen: Wat doe je in een Zijnsoriëntatie retraite? En waarom zou je gaan? Waarom is juist beoefening nodig om te Zijn?

Reviews na een vorige retraite 
Ik had al best wat meditatie ervaring, maar ik heb in deze retraite echt gevoeld en ervaren wat meditatie is of kan zijn. Dit blijft bij me als een gevoel van thuiskomen. En ik weet tegelijk ook precies de route waar ik dat zelf mee kan bereiken!
– Ronald

De teachings van Michael maken je bewust van het steeds onderweg zijn, weg van de openheid, compleetheid, liefde die je al bent. Van het najagen van ervaringen naar het rusten in wat je ten diepste bent. Michael inspireert, is geduldig, liefdevol, open, eerlijk en zeer to the point. Er is geen ontsnappen aan 😉
– Carla

Uit de grond van mijn hart zeg ik: dit is een geweldig pad om te gaan en voor iedereen gangbaar. Het brengt iets bij ons teweeg wat er ten diepste al is maar waar wij in ons dagelijks leven overheen kijken.
– Ellie 

Michaël is meer dan een leraar, hij is een meester in zijn vak. Hij draagt het veld van transmissie van een lange lijn van overdracht. Door zijn aanwijzingen te volgen, ontdek ik steeds dieper dat ik non-duale Liefde ben, iets wat mijn dagelijkse geest niet kan snappen maar zo voelbaar is.
– Ine 

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *