Datum

dec 28 2022 - jan 05 2023
Verlopen!

Tijd

4:00 pm - 12:00 pm

Winterretraite Basale Goedheid | La Vie Tara, Frankrijk of Online | 28 dec – 5 jan

Aan het begin van de winter en het einde van het jaar keren we naar binnen om te rusten in onze onbeschreven vrije Zijnsaard, onaangedaan door welke ervaring ook. Ons wezen is basaal goed. Als we hier rusten kunnen we ontdekken dat alles Oorspronkelijk Puur is en dat wij ‘gemaakt’ zijn van de basale goedheid.

In deze Zijnsgeoriënteerde retraite maken we contact met deze Basale Goedheid die in ons allen manifest is en slechts ont-dekt hoeft te worden. Dit zicht geeft ontspanning en gemak. Het brengt ons diepgaand thuis. 

De nadruk in deze retraite zal liggen op non-meditatie, het grote ‘niet doen’, rusten in Zijn. Daarvoor valt er echter veel te ontdekken, omdat ons gewoontezelf doorgaans het tegenovergestelde doet. Samen hebben we de unieke kans om elke dag een stukje verder te ontspannen in onze liefdevolle, vrije natuur.

Er staat op het programma: meditatie in beweging, de geest kalmeren (shamatha meditatie), energetisch werk en Zijnsgeoriënteerde visualisatie beoefeningen van de Spirit en Huis van Zijn.
Ook persoonlijke begeleiding is steevast onderdeel van de retraite: zowel tijdens het programma als tussendoor.

Er zullen inspirerende teksten of audio/video fragmenten aangeboden worden die je van te voren of tussendoor kunt bestuderen. Geluidsopnames van de instructies en meditaties van de retraite worden opgenomen en zal je na de retraite ontvangen.

Praktische informatie 

Data en tijden
Aankomstdag in La Vie Tara op woensdag 28 december.
Opening retraite: woensdag 19:00 – 21:00 uur. (Online opening retraite: 19:30 – 21:00)
Start retraite donderdag 29 december om 07.00 uur.
Vertrek donderdag 5 januari, om uiterlijk 12.00 uur. (Online einde retraite na ochtendmeditatie)

Globaal programma
07.45 – 08.30      Meditatie
08.30                   Ontbijt en corvee
10.00 – 13.00      Teaching, instructie en beoefening
13.30 – 16.00      Lunch, corvee en middagpauze
16.00 – 18.30      Deelronde, persoonlijke vragen en beoefening
19.00                   Diner en corvee

Op oudejaarsdag is er een verkort programma dat tot 14 uur duurt. Iedereen kan dan zelf de dag verder invullen, al wordt aangeraden in de sfeer van de retraite te blijven. Op 1 januari starten we ook iets later, om 10 uur.

Belangrijk: dit is een stilteretraite. Dat betekent dat rondom het programma de retraite in stilte zal verlopen. Er wordt ook van je gevraagd om weinig tot niet gebruik te maken van telefoon en andere afleiding, voor de ondersteuning van je beoefening. De locatie is zo veel mogelijk stralingsvrij.
Voor de mensen die de retraite online volgen is het aan te raden om de retraitedagen zoveel mogelijk in verstilling door te brengen. Hiertoe behoort een bepaalde mate van mindfulness door de dag heen, wat je beoefening zal ondersteunen.

Locatie
La Vie Tara in Lalouvesc, Frankrijk. Dit is een uniek voormalig buitenverblijf van een nonnenorde met prachtige interne kapel, naast het idyllische bedevaartsdorpje Lalouvesc op 1080 meter hoogte. La Vie Tara wordt omschreven als stijlvol met een huiselijke charme, en tegelijkertijd energetisch zeer krachtig; een zeer ondersteunende plek voor spiritualiteit en persoonlijkheidsontwikkeling.
La Vie Tara is omgeven door prachtige wandelroutes. In de winter kan er vanwege de hoogte een flink pak sneeuw liggen. Kijk op de website voor foto’s en het adres: www.lavietara.eu.

Online
We zijn heel blij dat dit evenement ook hybride plaats kan vinden, naar onze ervaring werkt dit heel goed. Om samen te komen maken we gebruik van het videobelprogramma Zoom. Na aanmelding krijg je instructies zodat je het snel en eenvoudig kunt gebruiken.
Ook maken we gebruik van een WhatsApp groep die we gebruiken voor spontane aankondigingen en veranderingen van tijd.

Tarieven 
– Basis tarief: € 990 (dit bestaat uit accommodatie, eten & verzorging: € 540, en voor Zijn & Worden: € 450)
– Toeslag luxe tarief: verblijf op éénpersoonskamer met gedeeld douche en toilet: € 100
– Toeslag luxe plus tarief: verblijf op éénpersoonskamer met eigen douche en toilet: € 250
(op basis van beschikbaarheid)
– Online tarief: € 250

Er zijn een beperkt aantal plekken voor sommige opties, dus geef snel je voorkeur aan op het aanmeldformulier.

Vervoer
Met de auto is La Vie Tara zo’n 10 uur rijden vanaf Utrecht (winterbanden/all season banden zijn verplicht in dit seizoen). Carpoolen kun je afspreken, we zullen je van tevoren met de overige deelnemers in contact brengen.

Openbaar vervoer nemen is een handige optie. Je kunt de TGV-trein nemen naar Valence, of eventueel nog een stukje verder met de trein naar Tain l’Hermitage. Ook kan je het vliegtuig nemen naar Lyon. Vanaf daar kan je een auto huren, een taxi nemen, een trein naar Annonay nemen, of we halen je – tegen betaling – op van je aankomstplek. Goedkope opties zijn Flixbus of Blablacar.

Aanmelden 
Je kunt je helaas niet meer aanmelden voor deze retraite. Met Pinksteren is de volgende retraite in Nederland, en in augustus de Zomerretraite in Frankrijk. Houd de Events op deze pagina in de gaten of meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Mocht je nog vragen hebben dan kun je ons mailen op info@zijnenworden.nl.

Hartelijke groet,
Het Team van Zijn & Worden

 

Over Basale Goedheid

De term Basale Goedheid werd in het westen onder meer geïntroduceerd door Chögyam Trungpa Rinpoche. Hij zei er het volgende over:

Ieder mens heeft een basisnatuur van goedheid, die onverdund en onvermengd is. Die goedheid bevat een enorme zachtmoedigheid en waardering. Als mensen kunnen we de liefde bedrijven. We kunnen iemand strelen met een zachte aanraking; we kunnen iemand kussen met een zacht begrip. We kunnen schoonheid waarderen. We kunnen het beste van deze wereld waarderen. Wij kunnen het geelachtige van geel, het roodachtige van rood, het groenachtige van groen, het paarsachtige van paars waarderen. Onze ervaring is echt. En als we de realiteit waarderen, kan het echt op ons inwerken. We moeten ’s morgens misschien opstaan na slechts een paar uur slaap, maar als we uit het raam kijken en de zon zien schijnen, kan dat ons opvrolijken. Wij kunnen onszelf daadwerkelijk van depressies genezen als wij inzien dat de wereld die wij hebben goed is.

Het is niet zomaar een willekeurig idee dat de wereld goed is, maar zij is goed omdat wij haar goedheid kunnen ervaren. Wij kunnen onze wereld ervaren als gezond en rechtlijnig, direct en echt, omdat het onze basisnatuur is om mee te gaan in de goedheid van situaties. Het menselijk potentieel voor intelligentie en waardigheid is afgestemd op het ervaren van de schittering van de helderblauwe hemel, de frisheid van groene velden, en de schoonheid van bomen en bergen. We hebben een feitelijke verbinding met de werkelijkheid die ons kan wakker schudden en ons in wezen, fundamenteel goed kan doen voelen. Shambhala-visie is afstemmen op ons vermogen om onszelf wakker te schudden en in te zien dat goedheid ons kan overkomen. In feite gebeurt het al.

In de winterretraite laten we ons inspireren door onder andere deze tekst. We hopen dat we dit ten diepste mogen realiseren en dat dat ten goede komt aan het welzijn van alle levende wezens.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *