Iedereen wil vrij zijn maar slechts weinigen zijn bereid de prijs van vrijheid te betalen: leven zonder houvast!
– Michaël Steinau 

 

Hechting is essentieel 

Hechting speelt een essentiële rol in onze ontwikkeling. We komen ter wereld, we hebben behoefte aan omhulling en hechting. Er is niemand die dat niet heeft. Het hechten aan een ‘ik-heid’ heeft een enorme urgentie in zich. Je gaat dood als je het niet doet. 

Hechten zou je kunnen definiëren als een manier van overleven. In eerste instantie geeft het ons rust, vertrouwen en veiligheid als we ons op een gezonde manier kunnen hechten en verbinden. 

Maar 

Maar… hechting bepaalt ook ons doen en laten. In welke mate we aan iets gehecht zijn worden we snel dwangmatig, angstig, vasthoudend of agressief. Een te sterke, dwangmatige hechting maakt ons om die reden onvrij. Alles waar we aan vasthouden is op de één of andere manier om die reden ook een gevangenis.

Als je steeds bezig bent met overleven komt er weinig terecht van leven en nog minder van je ware essentie Zijn

Waarom zijn we zo gehecht? 

Vanuit die eerste overlevingsmodus denken we nog steeds dat we voor ons bestaan afhankelijk zijn van de dingen waar we aan hechten. Dat zijn diepe ingesleten patronen die we allemaal op diverse niveaus in ons leven hebben. We denken bewust of onbewust dat ons leven bedreigd wordt als bepaalde dingen wegvallen. 

De grootste hechting is een ‘ik’ 

We kunnen gehecht zijn aan een ideaal, aan personen, aan denkbeelden, aan gevoelens, materie enzovoort. De grootste hechting is echter de hechting aan ‘ik’. Het idee dat we een afgescheiden iets of iemand zijn, en dat de anderen en de wereld zich ‘daar’ bevinden. 

Dit is een heel vanzelfsprekend idee, maar blijkt bij nader onderzoek ook stress met zich mee te brengen. Kijk maar eens wat er gebeurt als we ons afgewezen of genegeerd voelen. Dan voelen we ons gekwetst en komen in actie. Deze actie start niet meer vanuit vrijheid maar is een poging ons gezicht te redden. We kunnen niet ontspannen in de afwijzing omdat we ons erdoor bedreigd voelen, waardoor we strategieën moeten toepassen om te overleven. Hoe logisch dat ook is, het besef van heelheid en vrijheid is hier allang weg. Het is allemaal niet erg en heel normaal, maar het doet geen recht aan het liefdevolle Zijnswezen dat we ten diepste zijn. Die is bedekt met met gehechtheden aan van alles en nog wat.

Het goede nieuws is dat we ook iemand kunnen zijn zonder dat we aan dat idee vast zitten! 

Je bent al vrij!

Binnen Zijn & Worden gaan we ervan uit dat jouw Zijnsaard om te beginnen al heel, compleet en vrij is. Vrijheid is niet iets dat je hoeft te verwerven maar iets dat je kunt herkennen. 

Als we niet goed kunnen loslaten zullen we nooit echt vrij zijn. Omgekeerd kun je ook zeggen dat de mate van vrijheid die we ervaren wordt bepaald door ons vermogen om los te laten. 

Wie gemakkelijk los kan laten gaat zorgelozer, gelukkiger en dus vrijer door het leven. 

Ben je geïnteresseerd om hier werk van te maken? 
Bekijk de Jaartraining waarin we in negen workshopdagen vaardig leren werken met verstorende emoties. 

 

Michaël