Tien goede redenen om mee te doen met een retraite:

1. Ontdek een diepere waarheid

Er is de laatste tijd veel te doen over bijna dood ervaringen. Dit gaat over mensen die klinisch dood zijn verklaard, vervolgens zijn gereanimeerd en bij bewustzijn verhalen vertellen over avonturen en ontmoetingen in de tijd dat ze dood waren. De wetenschap staat voor een raadsel, ofschoon ze het ontkennen kunnen ze het ook niet verklaren, noch kunnen ze bewijzen dat de ervaringen niet ‘echt’ zijn. Bewustzijn blijft een mysterie. Diezelfde wetenschap kan ook niet verklaren wat bewustzijn is en hoe het in ons brein komt. Er zijn ook steeds meer aanwijzingen dat bewustzijn niet lokaal is (bv. in je hersenen) maar overal. Je hoeft echter niet dood te gaan (phew!) om een diepere waarheid over jezelf en het leven te ontdekken. Als je naar onze retraites gaat kun je die diepere werkelijkheid ook ontdekken. Je maakt kennis met bewustzijn, het grootste mysterie aller tijden.

 

2. Hechting loslaten

We zijn gehecht aan van alles en nog wat. We zijn echte gewoontedieren. Daar zit veel gemak en overlevingswaarde in. Het gevolg is echter ook dat we onszelf in slaap sussen. Door alle hechting los te laten kunnen we een andere kant van onszelf leren kennen!

 

3. Simpelweg genieten

Het is gewoon heerlijk als je ontdekt hoe weinig ervoor nodig is om te genieten, juist doordat je uit de gekte van alledag stapt. Er wordt voor je gekookt en de stilte doet de rest.

 

4. Wie stopt met zoeken…

Meestal zijn we vanuit gewoonte steeds bezig met veiligheid en zoeken we naar manieren om beter te worden dan we zijn. We zoeken naar geluk en vrijheid in de toekomst. Dit lijkt een beetje op zoeken naar de pot met goud, aan het einde van de regenboog. Je bent steeds op weg maar vindt die pot niet, of als je hem vindt blijkt ie niet zo vol als gedacht. Steeds weer blijkt dat als we zoeken opgeven, we ineens de rijkdom van het NU ontdekken!

 

5. Thuiskomen

Als we de rijkdom van NU ervaren zijn we opeens thuis. Ik hoor steeds weer van mensen wat een bijzondere ontdekking dit is!

 

6. Geen zekerheden

We spelen in ons dagelijks leven meestal op zeker. We willen lijden, ongeluk  en verval vermijden. Helaas brengt het ons in een kramp en lijden die vele malen groter is. Vervolgens zijn we bezig ons hiervan te ontdoen en zo trekken we de strop steeds verder aan. In de retraite ontdek je dat die zogenaamde zekerheden niet bestaan en dat besef werkt heel bevrijdend!

 

7. Feel good?

Goed voelen is voor veel mensen een doel op zich. Natuurlijk willen we ons goed voelen. Maar ook hier geldt dat het najagen van  ‘goed voelen’ van tijdelijke aard is of juist tot het tegenover gestelde brengt. In de retraite leer je dat ‘goed voelen’ het resultaat is van een aantal zaken zoals:  loslaten,’ in het nu zijn’ en dingen laten zijn zoals ze zijn!

 

8. Stilte

Tijdens de retraite werken we veel met stilte. Dit heeft voor sommigen iets ongemakkelijks in het begin maar blijkt naarmate dat langer duurt erg helend en weldadig te zijn. Heerlijk om te ervaren.

 

9. Zorgeloos Zijn

Je moet er iets voor doen om ongelukkig te zijn. Dit lijkt tegenstrijdig. Als je diep in jezelf kijkt dan kun je ontdekken dat door steeds zorgen te maken en te problematiseren je jezelf ongelukkig maakt.  Dit is zo n gewoonte geworden dat we vaak niet meer weten wat het is om zorgeloos te zijn. Onze retraites laten je zien hoe je ware natuur zorgeloos is, onproblematisch. Je leert om zorgeloos te Zijn. Natuurlijk is het een vaardigheid en kunst op zich dit in je dagelijks leven in te passen maar het is te doen!

 

10. Afstand nemen

Door afstand te nemen van ons dagelijkse beslommeringen krijgen we een vele ruimere blik op onszelf en ons leven. We gaan weer mogelijkheden zien en dat inspireert ons en geeft ons energie.

Kortom, stuk voor stuk goede redenen om eens aan een retraite deel te nemen!

Interesse in een voorproefje?

Doe dan op 3 september mee met de retraitedag.

Klaar om mee te doen?

Meld je aan voor de zes-daagse retraite in oktober.

Dit artikel is geschreven door Michael Steinau. Zijn inspiratie komt voort uit Zijnsoriëntatie en Dzogchen (Tibetaans Boeddhisme). Het doorgeven van deze inspiratie is zijn missie.

Michael Steinau

Vind je dit artikel interessant?

 

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Je ontvangt dan de nieuwste artikelen en activiteiten in je mailbox.

Je inschrijving is gelukt, je hoort binnenkort van me!

Pin It on Pinterest

Share This